Tilbageblik på Folkemødet 2017: ”Har du lært at svømme? - Der er tusinde måder at lærer at svømme på"

”Har du lært at svømme?” var det bærende spørgsmål for Dansk Svømmeunions deltagelse på Folkemødet 2017 med projekt ”Alle skal lære at svømme”. Vi har talt med politikere, meningsdannere, kendte og helt almindelige danskere om deres svømmefærdigheder og hvordan de lærte at svømme. Formålet var at skabe opmærksomhed om danskernes – både voksnes og børns – manglende svømmefærdigheder samt på vigtigheden af, at alle skal lære at svømme.

Alle har en fortælling, der knytter sig til en personlige historie om at lære at svømme. Det gælder både dem, som har lært at svømme og for dem, der aldrig har fået det lært. De fleste af os husker på samme måde, hvordan vi lærte at cykle. At kunne svømme er, som det at kunne cykle, en grundlæggende færdighed, der er vigtig at kunne gennem hele livet og at lære det i en så tidlig alder som mulig. Sikkerhedsaspektet i at lære at svømme er selvsagt centralt, men det handler også om livskvalitet, samvær og aktivitet med andre, vores fritidsliv, dannelse, sundhed og meget andet.

Vi mødte eksempelvis Claus, en ældre herre, som havde lært at svømme i Øresund ved badeanstalten i Kastrup. Han lærte at svømme, fordi en kammerat var druknet i en ulykke med en dragebåd kort tid inden. Claus’ mor ville ikke have, at den samme skæbne overgik ham.

Tidligere Miljøminister Ida Auken (RV) kan selv svømme, men samtalen med Ida Auken kom i høj grad til at handle om, at hendes børn er og skal være sikre svømmere, og at de blev det i en tidlig alder. Ida Auken lagde i særlig grad vægt på, at svømning og vandaktiviteter er vigtige for børns motoriske udvikling og at det blandt andet derfor er vigtigt for hende, at børn lærer at svømme.

Vi mødte også en ung gut, som vi desværre aldrig fik navnet på, men lad os kalde ham for Christian. Han kom forbi sammen med sine to brødre og sine forældre. Christians far fortalte stolt: ”Alle mine børn kan svømme!” og det var vigtigt for familien at kunne begå sig sikkert i vand. Christian havde lært at svømme på en ferie med familien, men havde styrket sine evner i vandet både i svømmeklubben og til svømmeundervisningen i skolen.

Også Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), har haft stor glæde af at kunne svømme gennem hele sit liv. Han lærte at svømme i Gilleleje Havnebassin som barn, og bruger stadig svømning som en god motionsform.

 

Tilbageblik på Folkemøde 2013: "Har du prøvet tørsvømning?" - Alle skal lære at svømme

Dansk Svømmeunion var til Folkemødet i 2013, hvor landets meningsdannere og beslutningstagere var samlet. Baggrunden var at en ny undersøgelse viste, at flere kommuner ikke tilbyder alle deres grundskoleelever den ellers obligatoriske svømmeundervisning og at flere kommuner vil indføre betydelige besparelser på området. Det kan betyde at svømmeundervisningen flere steder i landet i stedet foregår i et klasselokale.

Ved indermolen i Allinge Havn satte vi fokus på, at svømning er en grundlæggende færdighed på lige fod med at kunne cykle og at svømmeundervisningen bør foregå i vand – det kan redde liv. Det gjorde vi blandt andet med begrebet ”tørsvømning”, hvor vi spurgte politikkere, gæster og andre deltagere på folkemødet, om det er rimeligt at svømmeundervisningen foregår på fodboldbaner. Som billederne nedenfor blandt andet viser, tilbød vi at få taget et tørsvømningsbilleder eller få svømmeundervisning i havnebassinet.