5.C på Brøndbyvester Skole svømmer langt – Klassen Svømmer Langt 2017
25. april 2017

Brøndbyvester Skole deltager i årets Klassen Svømmer Langt, hvor mere end 200 fjerde og femte klasser konkurrer om at komme til finalen ved Skole OL i Århus den 13.-16. juni. Her kan du læse om, hvordan de klarede sig – og om hvordan to af eleverne har lært at svømme. Klassen svømmer langt på 20 minutter

Mandag formiddag skal slaget stå for 5. C på Brøndbyvester Skole. De skal svømme langt og de har glædet sig til at komme i gang. Eleverne starter med at hoppe i bassinet og mærke vandet, inden de skal i gang med de mange baner. Svømmelærer, Kamilla Ahrensbach, instruerer de forventningsfulde eleverne: ”I skal svømme så mange baner, I kan. I må gerne skifte svømmestil undervejs.”

Kamilla tæller ned og eleverne sætter i gang med højt tempo. De første 50 meter går strygende – det er tydeligt, at eleverne gerne vil gøre det godt i Klassen Svømmer Langt. Blandt eleverne er der både elever, som er øvede svømmere og elever, der ikke er lige så sikre i vandet. Men eleverne tager udfordringen i deres eget tempo med en stolthed over hver eneste bane, de når.

Eleverne har svømning i to lektioner om ugen, et halvt år i fjerde klasse og et halvt år i femte klasse. På de to lektioner bliver eleverne transporteret med bus til og fra svømmehallen, hvor de klæder om og har derefter cirka tre kvarter i vandet. ”For os er det en god måde at gøre det på. Børnene har god tid i vandet til at nå, at blive mere sikre i vandet. ” fortæller Kamilla Ahrensbach og forsætter ”Eleverne har meget forskellige svømmefærdigheder, når de starter med svømning i skolen. Mange elever går enten til svømning eller kommer med deres forældre i svømmehallen, men der er også en stor del, der aldrig har lært at svømme”.

 

Eleverne i 5.c får de sidste instruktioner inden, klassen skal svømme langt.

 

Alle skal lære at svømme

Bertram og Mathilde er to af de elever, der har lært at svømme inden, de fik svømmeundervisning i skolen. ”Jeg lærte at svømme sammen med min mor, der har en ven, som er svømmelærer. Jeg var ikke så glad for vand, så han lærte mig at svømme sammen med min lillebror.” Sådan fortæller Bertram om sin oplevelse af at lære at svømme. ”Hver gang jeg har svømning i skolen, så bliver jeg bedre til at svømme” tilføjer han mens klassekammeraten Mathilde nikker. ”Jeg lærte at svømme sammen med min familie, da vi var på tur til Jylland, men jeg kan godt lide at have svømning i skolen”, fortæller Mathilde.

De to elever er heldige, at de har lært at begå sig sikkert i vandet, for en national undersøgelse foretaget af YouGov for Dansk Svømmeunion og TrygFonden viser desværre, at hvert andet barn i alderen 7-14 år enten ikke kan svømme eller må betegnes som usikre svømmere. Derfor er det også et stort problem, at flere kommuner og skoler ikke prioriterer svømmeundervisning i skolen. Projekt ”Alle skal lære at svømme”, søsat af netop Dansk Svømmeunion og TrygFonden, har derfor gennem mere end 30pilotprojekter, afprøvet nye måder at bedrive svømmeundervisning på. Svømmeundervisningen er nogle steder flyttet til tidligere klassetrin end den typiske undervisning på fjerde og femte klassetrin. Andre skoler udfordrer de gængse rammer for undervisning gennem et mere intensivt forløb eller ved eksempelvis at flytte svømmeundervisningen ud i det åbne vand. Du kan læse mere om projektet ”Alle skal lære at svømme” på allesvoemmer.dk.

Så langt svømmede 5. klasse på Brøndby Vester skole

Eleverne har nu svømmet i 15 minutter og der er helt stille blandt børnene i vandet. De kæmper for at få de sidste meter i hus inden tiden løber ud. Klassen svømmede omkring 8000 meter til sammen og er godt tilfredse med resultatet. Elever og lærere glæder sig til at se, hvor de ligger henne i feltet blandt alle femte klasserne, der deltager i Klassen Svømmer Langt.

 

Den 1. maj er sidste frist for at indbrette jeres resultater fra Klassen Svømmer Langt. Husk der er en finaleplads til Skole OL på højkant for 4. og 5. klasse. Klik her for at indbrette resultat.

 

Klassen Svømmer Langt er en af flere aktiviteter samt materialer udviklet til svømmeundervisning i skolen. Med projekt ”Alle skal lære at svømme” vil der det kommende års tid komme flere materialer til, hvilke alle kan findes på allesvømmer.dk.

 

 

   

Eleverne giver alt, hvad de har på de sidste meter, inden tiden løber ud.